Karité eller Shea
(latinskt namn Butyrospemum Parkii)

Karité eller Shea tree är namnet på ett träd, vars nöt består av 50% fett, både fleromättade och mättade fettsyror. Dessutom är den rik på A, E och F-vitaminer. Ur nöten utvinns ett smör, karitésmör, som har en mängd goda egenskaper för att vårda ömtålig och torr hud.

Många stora hudvårdsföretag använder karité i sina produkter pga dess välgörande egenskaper. I Västafrika har karitésmör använts i tusentals år för hudvård, mot uttorkning och som solskydd, som hårbalsam i torrt hår och till tvålar. Inte minst är karitésmöret ett viktigt matfett genom att riktigt rent karitésmör har lång hållbarhet och dessutom har en hög smälttemperatur, vilket är praktiskt i ett mycket varmt klimat.

I västvärlden används karité också som ersättning för kakaosmör i choklad.

Karitéträdet växer endast i det torra Sahelområdet i Afrika, från Senegal/Gambia i väster till Nigeria och bort mot Uganda i öster. Trädet växer vilt och är mycket svårt att plantera. Det växer också långsamt och ger frukt från och med att det är 15 år, men bäst skörd vid 50-100 år. Karité omnämns redan av arabiska handelsmän och upptäcktsresande på 1300-talet. De skriver om den viktiga kariténöten som utgör en viktig handelvara för befolkningen och som används i matlagning, hudvård och som lampolja.

Traditionellt är arbetet med framställning av karitésmör ett kvinnoarbete. Nötterna samlas in mellan juni och september. 100 kg nötter ger 20 kg rent smör. Men arbetet med att framställa smöret består av många led och är mödosamt. Nötterna torkas, mals, och kokas sedan. Efter koket får man fram ett pulver som arbetas till en tjock massa, tvättas och kokas igen för rening. Restprodukterna från karitéframställningen används på olika sätt, bland annat till behandling av träskålar, vilket både ger en vacker yta och lång hållbarhet på skålarna.