Indigo

De djupblåa indigotygerna har i sekler stått som symbol för prestige och välstånd i stora delar av Västafrika. Hantverket har förmedlats från generation till generation. Vissa områden har uppnått ett mycket stort anseende för sin skicklighet och konstnärliga utformning av indigotygerna, bland annat i Labé i Guinea och på flera orter i Nigeria. Idag har traditionen att färga med indigo försvunnit i och med införandet av syntetfärger, men det är fortfarande vanligt förekommande hos bland annat mossifolket i Burkina Faso och hos dogonfolket i Mali.

Indigon i Västafrika utvinns ur löv från plantan Indigofera eller Lonchocarpus cyanescans. Löven torkas och blandas med aska, färgfixerande ämnen och jäses. Färgningen kan ske i stora kar eller i hål i marken. Tygerna doppas flera gånger, tills färgaren tycker att tyget absorberat färgen ordentligt och fått sin rätta, djupblåa färg. Att det färdiga indigotyget torrfäller är ett bevis för att färgaren inte snålat på färgen.

De batiktyger du hittar i butiken är av två typer. De grövre handspunna och handvävda tygerna är från Burkina Faso. Bomullen i dessa tyger är också odlad i landet, Burkina Faso är en stor bomullsproducent. De damastvävda tygerna på väggarna är från Guinea. De sistnämnda görs alltid i två identiska delar, så att man kan sy en dress med överdel och kjol. Traditionellt så behandlas dessa tyger efter färgningen genom att man slår på dem med en träpåk, för att samtidigt stryka dem och ge dem dess blanka yta.

Färgarna är noga med att låta en del av trådarna som använts för att skapa tygets mönster sitta kvar. Dessa trådar är en garanti gentemot kunden att tyget är nytt och oanvänt.

Ett tips om du vill bevara den djupblå färgen är att du använder fixsalt eller ättika första gången du tvättar tyget. Indigon åldras annars vackert även om den blå färgen ljusnar med tiden. Ett levande material åldras med skönhet och värdighet!