Bronsgjutning

Harouna Zongo arbetar som bronsgjutare i Ouagadougou. Tillsammans med några vänner och assistenter tillverkas bronsföremål för försäljning främst till turister och på export till bland annat Burkina Faso Design. Arbetsplatsen är belägen på en innergård i utkanten av Ouagadougou. I skuggan under ett plåttak sitter hatnverkarna många, långa timmar och jobbar med sitt arbete.

Bronsgjutarna använder en teknik som kallas Cire Perdue eller Lost Wax. Så här går det till, steg för steg:

Steg 1: Det absolut viktigaste stadiet av bronstillverkningen är det första. Man tillverkar då en exakt kopia, i vax, av vad som sedan ska bli det slutgiltiga bronsföremålet (se bilden). Vaxet är lätt att bearbeta och forma som man vill. Det är viktigt att i denna första kopia uppnå en så slät yta som möjligt, för att slippa onödigt efterarbete i det gjutna bronsföremålet. För större produktioner av ett visst föremål tillverkas mallar av gips, i vilka man sedan kan stöpa en mängd likadana vaxföremål.

Steg 2: Det färdiga vaxskulpturerna kläs in i lera, en blandning av jord från termistackar och åsendynga blandat med vatten och läggs sedan ut i solen för att torka.

Steg 3: Den torkade lerformen läggs över elden för att vaxet ska smälta och rinna ut.
Steg 4: Bronsmassan smältes ner i ett kärl nedgrävt vid elden. Med hjälp av en form av blåsbälg uppnås den höga temperatur som krävs för att få bronset till en helt flytande massa.
Steg 5: Bronset häller man sedan i lerformen (se bilden) som bildats sedan vaxet avlägsnats. När bronset stelnat kan leran knackas bort från bronsföremålet.
Steg 6: Nu återstår det slitsamma arbetet med att fila och slipa på den färdiga skulpturen tills den blir alldeles blank. (se bilden)
Steg 7: Många föremål behålls bronsfärgade, men det är också vanligt att de målas i brun eller svart färg.

Text och foto: Ida Apelmo