2010-02-24 Ismaila Fatty - textil konst
6-25 mars 2010


Konstnären Ismaila Fatty ställer ut verk i textil. Vernissage lördag 6 mars, kl 12-16.

Ismaila Fatty arbetar främst i en teknik som kallas Kara Bulo, en slags knytbatik med rötterna i Gambia. Tygerna doppas sedan i lim och får stelna i böljande former.
I flera år har Ismaila arbetat med ett projekt han kallar Shields for Peace. ”Sköldarna” ska ses som en demonstration mot kolonialism, krig, fattigdom, svält och alla andra former av mänsklig förnedring. Varje sköld är en människa som står för fred, som strävar mot ett samhälle utan våld. Ismaila kommer bland annat att visa några av dessa sköldar, men också andra, nyproducerade textila verk.

Om Ismaila Fatty:
Konstnärlig utbildning
Textilkonsthantverk - Textil Centrum, Dippa-Kunda, Gambia, 1975-1982.
Personliga studier av sömnads- och knytbatik, en av de äldsta teknikerna på området, i Gambia hos emigranterna från Saraholefolket från Mali och Guinea Bissau.

Bosatt i Sverige sedan 1988 – använder de folkliga teknikerna i fria former som konstnärligt uttrycksmedel.

Ismaila Fatty har sålt flera verk till offentlig miljö, bl.a. Husby Folkets Hus, Sabbatsbergs sjukhus, Rikskonserter och Statens konstråd.

Fatty har under åren haft ett stort antal utställningar, bl.a. på Kulturhuset i Stockholm, i Hyltebruk, på Mångkulturellt centrum i Botkyrka, Rydals museum, Falun Museum, Väsby Konsthall,Sigtuna museum och Husby konsthall.

Förutom sitt eget konstnärliga arbete driver Ismaila Fatty ABF-salongens utställningsverksamhet i Sundbyberg.