Pernille Bülow

Smyckena av den danska desigern Pernille Bülow är en läcker mix av färg, form och historier. Det är ett unikt samspel mellan Pernille Bülows danska design och handgjorda glaspärlor från Ghana. Pärlorna är lokalt återvinningsglas från flaskor, bilrutor och konservglas och rymmer i sig själva en helt unik historia. Ghana har i århundraden framställt pärlor av återvinningsglas. De är rustika och mycket vackra pärlor som dessutom har en fantastisk historia, nämligen historien om att göra skillnad.


Smyckena är en fair trade produktion. De görs av en grupp om ca 60 ensamstående mödrar från Krobo-regionen i Ghana. Ensamstående mödrar är en av de mest utsatta grupperna i det ghanesiska samhället, men genom detta samarbete kan kvinnorna tjäna fem gånger mer om dagen än normalt. Kvinnorna tillverkar också en stor del av de glaspärlor som används till smyckena. Fair trade är inte alltid det mest optimala och billigaste sättet att tillverka smycken på, säger Pernille Bülow. Men att se resultatet av vårt samarbete ger så mycket motivation. Att se den utveckling som kvinnorna har genomgått sedan starten till nu är värt all möda. Helt basalt innebär projektet att kvinnorna har råd att köpa tillräckligt med mat till sin familj. De kan betala skoluniformer och betala skolavgifter. De lär sig mer om sitt hantverk och kan känna en yrkesstolthet. De har fått en möjlighet att bryta ett fattigdomsmönster som i generationer varit deras lott genom att tillhöra en grupp med mycket liten utbildning och låga löner.


För att godkännas som ett fair trade projekt ska många villkor och regler uppfyllas. Det betyder bland annat att målet är att kvinnorna ska bilda självständiga företag som på sikt klarar sig utan stöd från Danmark. Genom projektet lär sig kvinnorna att organisera sig, att ha inflytande på sin arbetsplats och få kunskaper om sina rättigheter. I projektet ingår dessutom kurser i hygien, familjeplanering och i fair trade. Producenterna måste ju själva känna till villkoren för fair trade, vilka bland annat ställer krav om säkerhet, miljöhänsyn, mot barnarbete, mm.


Smyckessamarbetet har varit igång sedan 2005 och det går verkligen bra! Pernille Bülow menar att det alltid kommer att finnas många och annorlunda problem i en fair trade produktion än i en ”vanlig produktion” i ett land som t.ex. Kina, där företagen är mycket mer effektiva och vana vid internationell försäljning. Men det fantastiska i det här fair trade-samarbetet är hur alla lär av varandra och faktiskt har lyckats att optimera produktionen så att den lever upp till internationella standards. Både de ghanesiska och danska medarbetarna är mycket stolta över vad de lyckats uppnå. Det är en milsvid skillnad för producenterna att sitta på den lokala pärlmarknaden och sälja ett enkelt smycke om dagen till att nu kunna skicka stora mängder av designsmycken på export till utländska butiker.


Som kund har Du också möjlighet att få inblick i de ghanesiska kvinnornas vardag. Varje smycke är märkt med namnet på den kvinna som tillverkat just det smycket. Här kan Du hitta bilder och information om Rita, Mabel, Agnes eller någon av de andra som har producerat precis det smycke som Du köpt. Profilerna uppdateras löpande med nya bilder och texter. De rymmer allt från mer formell information som antal barn och hur länge man gått i skolan till informella noteringar om nya frisyrer och roliga incidenter. De här kvinnorna är en grupp som gärna delar med sig av goda skratt, värme och humor, trots de många gånger svåra levnadsförhållandena.


Gå gärna själv in och läs på deras profiler. Ghana kommer på så sätt lite närmare och smyckena känns än mer unika när de får ett ansikte, händer och historian bakom.