GAFREH – Plastpåsar som skapar jobb och en bättre miljö

Plastpåsar är ett växande miljöproblem. De ligger överallt, på gator och i naturen. De samlar smuts, bakterier och bryts inte ner i naturen. Bristande sophantering är ett stort problem i många länder i Afrika och inte minst i Burkina Faso. Organisationen GAFREH såg både miljöproblemet och svårigheten för många kvinnor att hitta ett bra inkomstbringande arbete. Det såg också en möjlighet at göra något åt situationen. År 2002 lanserade de idén om att skapa väskor och andra småsaker av insamlade och rengjorda plastpåsar. Deras idé vann ett pris på en mässa arrangerad av bl.a. UNDP, FNs utvecklingsorgan. Priset var ett startkapital för att sätta igång verksamheten och år 2003 kunde sex kvinnor börja tillverkningen i Bobo-Dioulasso (Burkina Fasos andra största stad). Verksamheten har vuxit och idag ger arbetet med att samla in, rengöra och tillverka produkter av plastpåsarna arbete till ett 60-tal kvinnor. Det är arbetskrävande att samla in, tvätta och desinficera påsarna, för att sedan klippa dem i remsor och antingen virka eller väva för att tillverka portmonnäer, väskor, nyckelringar och mycket mer.

GAFREH betyder ungefär Gruppen för kvinnors ekonomiska utveckling i (provinsen) Houet (Groupement d’Action des Femmes pour la Relance Economique du Houet), Houet ligger i sydvästra Burkina Faso, med Bobo-Dioulasso som huvudort. GAFREH startade redan 1995. Då gick ett antal existerande kvinnogrupper ihop och skapade GAFREH som ett slags paraplyorganisation. Traditionellt finns många kvinnogrupper som samlar in pengar för att kunna låna ut till varandra vid högtider som exempelvis bröllop eller begravningar. Grundarna bakom GAFREH ville visa att grupperna kunde stötta varandra för att kvinnorna skulle kunna förbättra sin situation. De har sedan starten arbetat med utbildning, med till exempel alfabetisering, hälsovård och rättighetsfrågor. De hjälper kvinnorna med grundläggande saker som att få en födelseattest, vilket många inte har. De hjälper också kvinnor att gifta sig. Många par lever tillsammans utan att vara gifta, vilket gör kvinnan helt rättslös om mannen dör eller vill separera. 8 mars, den internationella kvinnodagen, har i Burkina Faso blivit en viktig giftermålsdag, med massvigslar hos borgmästarna, för att visa hur viktigt det är att legalisera förhållanden och ge kvinnorna och deras barn grundläggande, lagliga rättigheter.

GAFREH fortsätter att bygga ut sitt arbete. De har bl.a. startat ett program för mikrokrediter till kvinnor som vill starta olika små företag. De har också planterat anacardträd (som ger cashewnötter) och de har hjälpt en grupp att organisera insamling av hushållssopor.

Produktionscentret i Bobo-Dioulasso, där tillverkningen av väskorna görs, har blivit ett nav som gett organisationen många möjligheter att nå ut med sitt arbete och en möjlighet att göra sin röst hörd för att stärka kvinnors rättigheter och självkänsla.