Tillbaka till startsidanLäs mer om Burkina Faso DesignLäs mer om våra varorBurkina Faso Design konst- och hantverksevenemangLäs mer om vad som händer just nu hos Burkina Faso DesignKontakta oss och få pressinformationBesök vår webbutik - klicka här!
 
Idé& vision

Burkina Faso
stiftelsen


Butiken i Stockholm

Landet BurkinaFaso


Om Landet Burkina Faso


När jag får frågan om "hur det är i Burkina Faso", brukar mitt svar vara: där är torrt, platt och dammigt - men väldigt trevligt! Efter att själv ha bott i Burkina Faso i slutet av 80-talet, är det svårt att inte ha kvar en bit av hjärtat hos folket i ett land där människor har stor integritet, humor och gästfrihet.

Burkina Faso betyder "de hedervärda folkens land". Med en yta som utgör ca 2/3 av Sveriges yta och en befolkning på ca 14 miljoner som tillhör ca 60 olika etniska grupperingar, använder man strategiskt sin nations namn för att stärka landets enhet. Burkina (hedervärd, någon med stor integritet) kommer från det största språket, mooré, som talas av mossifolket. Faso (nationen) kommer från diula-språket, som talas av en stor del av befolkningen i västra delen av landet. Den som kommer från Burkina Faso är burkinabé, där bé-ändelsen är fulani, vilket talas av peul-folket, en stor nomadgrupp.

Burkina Faso är en av Västafrikas största bomullsproducenter. Övriga viktiga exportprodukter är guld och boskap. Det lever också en stor grupp burkinier i ex Elfenbenskusten, som skickar hem pengar till familjerna hemma i Burkina Faso. 80 % av befolkningen lever av jordbruk. Ca 30 % av barn mellan 7-16 år går i skola. Medellivslängden är 47 år och barnadödligheten är hög. Enligt FN-organet UNDPs s.k. Human Index är Burkina Faso ett av världens fattigaste 10 länder. Livet är hårt i Burkina Faso. Människor kämpar för att försöka förbättra sin livssituation. Det är därför det är viktigt för oss att försöka göra det vi kan för att Burkina Fasos hantverkare ska få tillgång till en större exportmarknad.

Läs mer om Burkina Faso hos:
Vänskapsföreningen Burkina Faso - Sverige
Burkina Fasos ambassad i Köpenhamn

Ska du åka till Burkina Faso rekommenderar vi gärna ett B&B i Ouagadougou som drivs av svenska Tess.

Det går att låna filmer från Burkina Faso och andra afrikanska länder på Internationella biblioteket i Stockholm.  T.ex. finns Dani Kouyatés filmer "Keïta" och "Sia - le rêve du python". På Internationella biblioteket finns förstås också massor av bra böcker på många olika språk från hela Afrika.